Džem od malina

by | srp 5, 2020 | Slatko

Uvod

Više o receptu

Nema do domaćeg džema. Svatko ima neki svoj omiljeni, a meni su najdraži od marelica i malina. U vrtu sam pronašao nešto malina i odlučio napraviti koju teglicu sebi za gušt. Dobio sam i provjereni recept, tako da sam jedva čekao da ga napravim.

Radio sam prema receptu iz knjige “Zimnica od voća” Branke Vlahović. Mogu vam reći da je džem stvarno savršen i da mi je baš žao što nisam imao više maline da si napravim i malu zalihu.

Sve što vam je potrebno su maline, šećer i limun. U izvornom receptu na 2 kile malina idu 2 kile šećera. S obzirom da ja nisam imao tu količinu malina, smanjio sam je sukladno količini koju sam ja imao (To ćete vidjeti u receptu). S obzirom da su maline same po sebi slatke, ja bih i na ovu izvornu  količinu sigurno smanjio šećer. Ali i da se razumijemo, ja sam radio samo za probu, jer od 500 grama malina dobio sam samo dvije manje teglice koje su nestale isti dan kada sam ih napravio (hahaha).

Imajte na umu da je šećer konzervans i da je vrlo bitan ako ćete raditi veću količinu koju ćete “skladištiti” za zimu ili neki drugi dio godine.
Vi naravno umjesto šećera možete koristiti i neke druge zaslađivače ali i svom džemu dodavati neke druge sastojke koji su sada popularni. Pregršt je recepata od kolega na webu, siguran sam da ćete pronaći nešto za sebe.

džem od malina

Isprobali ste ovaj ili neki drugi recept sa weba? Označi me u objavi na svom Instagramu profilu ili na Insta storyu @opetgladni da vidimo kako su vama ispali moji recepti. Također, koristi #opetgladni u svojim objavama kako bih i ja mogao dobiti inspiraciju od vas 🙂

 

Pratimo se na Instagramu? Klikni OVDJE! 🙂 

džem od malina
džem od malina

Potrebni sastojci:

Pročitajte uvod prije izrade
(2 manje teglice)

– 450 grama malina
– 350 grama šećera

– sok jednog limuna

Izvorni recept
– 2 kg malina
– 2 kg šećera
– sok od 1 limuna 

Korak po korak 

Korak 1

Operite maline tako da ih stavite u cjediljku, uranjajte u vodu te je promijenite nekoliko puta. Maline ocijedite. 

Korak 2

Ako radite manju količinu kao i ja, uzmite neki manji lončić. U lončič naizmjenično stavljajte red malina, red šećera i tako dok ne potrošite. Dodajte limunov sok te ostavite tako 2 sata na hladnom mjestu. 

Korak 3

Posudu prvo stavite na laganiju vatru, a zatim pojačajte, džem morate imate stalno oku kako vam ne bi zagorio. Pažljivo miješajte. U izvornom receptu piše da treba kuhati 1 sat od početka vrenja, ali meni je bilo dovoljno 40 minuta. Vidjet ćete i sami kada se počne zgušnjavati. 

Korak 4

Vrući džem ulijte u staklenke koje ste prethodno zagrijali, ostavite ih otvorene da se sadržaj ohladi i dobije tanku zaštitnu koricu. Čistom vlažnom krpom obrišite rub staklenke, zatvorite dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu, povežite i spremite. Ako ste radili malu količinu kao i ja, prva mini teglica će vam vjerojatno nestati isti dan, a ja sam drugu zatvorio poklopcem, preokrenuo naopačke i zamotao u krpu. Mama je rekla da se to tak radi, nisam ekspert za džemove 😀  Nadam se da vam se sviđa recept. Ostanite mi dobro i odgovorni 🙂

Isprobali ste ovaj ili neki drugi recept sa weba? Označi me u objavi na svom Instagramu profilu ili na Insta storyu @opetgladni da vidimo kako su vama ispali moji recepti. Također, koristi #opetgladni u svojim objavama kako bih i ja mogao dobiti inspiraciju od vas 🙂

džem od malina