Okruglice sa sirom i pirovim brašnom

by | ožu 4, 2020 | Slano

Zdravi doručak

Pirovo brašno

Vrlo me često ukućani pitaju: “A kad ćeš napraviti one fine okruglice”.. Danas sam im odlučio ispuniti želju, bio sam kratak sa vremenom, ali niti vama sama priprema neće biti nimalo zahtjevna i duga. Baš naprotiv, u tren oka imaš obrok koji će se svima svidjeti.. 

Inače ih radim sa pšeničnim brašnom, no u zadnje vrijeme sve više koristim pirovo brašno, koje se vrlo slično ponaša kao i pšenično, ali je puno zdravije i više se preporuča u prehrani. Zanimljiva je činjenica da pir sadrži 10-12 % više proteina od pšenice, a koriste je i osobe intolerantne na gluten.
Iako nemam problem sa konzumacijom glutena, radije biram pirovo brašno jer hrana sa njime meni je osobno lakše probavljiva. 

Družimo se na Instagramu? 🙂

Potrebni sastojci:

– 300 gr sira (ja sam koristio goudu)
– 2 žlice brašna (pirovo, ali može i pšenično)
– bjelanjak jednog jajeta 

Korak po korak 

Korak 1

Sir naribajte kao kada radite pizzu. Dodajte bjelanjak i 2 žlice brašna. 

Korak 2

Sve dobro izmiješajte vilicom te rukama oblikujte okruglice. Smjesa bi vam trebala biti dovoljno vlažna, ali i dovoljno suha da bez problema možete oblikovati okruglice. Po potrebi dodajte još brašna ili bjelanjak, ili ako želite veću količinu. Od ovih sastojaka ja sam dobio 7 okruglica. 

Korak 3

Okruglice pržite u vrućem dubokom ulju ili ghee maslacu (koji ja koristim) dok okruglice ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju. 

Korak 4

Dobar tek! 🙂 

Više recepata potraži na Instagramu! 🙂