Perga ili pčelinji kruh: kako nastaje i koja su joj korisna svojstva

by | lip 15, 2023 | OPET GLADNI +

Moja priča s OPG-om Tomislav Antolčić traje već duži niz godina. Prvi kontakt putem društvenih mreža bio je jako zanimljiv i smiješan (možda ću vam i to jednom ispričati), ali je iz njega proizašlo jako puno lijepih stvari. Uz to što sam uz Jasminu, Tomislava i Doru naučio štošta o pčelama i pčelarskim proizvodima, dogodilo se i prijateljstvo koje će zasigurno potrajati još dugo vremena.

No, ovdje nismo kako bih vam ja pričao o našim odnosima, već bih se htio osvrnuti na proizvod koji je ovoga puta stigao uz moju redovitu narudžbu. Pod redovitom narudžbom mislim na med bagrem, med kesten te mješavinu meda, peluda i propolisa. Često se u narudžbi nađu i domaći medenjaci (koje btw. Jasmina najbolje priprema i uz njene recepturu sam ih i zavolio), ali ovoga puta nisu jer moji Antolčići misle i o mom „summer bodyu“ 😀

Pčelinji proizvod koji još nisam kušao i o kojem ću danas nešto detaljnije pisati je perga.
Perga ili pčelinji kruh, uz matičnu je mliječ najljekovitiji pčelinji proizvod. Najljekovitiji, ali i najskuplji – s razlogom. O cijeni i dobrobiti perge prvenstveno za pčele, a na kraju i za nas ljude, pisat ću nešto malo kasnije…

Što je perga i kako nastaje?

Perga je u svom početnom sastavu cvjetna pelud koju pčele vrijedno sakupljaju s cvijeća, donose u košnicu, stavljaju u ćelije saća te to saće zbijaju. Potom ga opskrbljuju svojim enzimima, pune ga medom i zatvaraju. U zatvorenom saću dolazi do procesa fermentacije, a nakon gotovo dva tjedna dobiva se pčelinji kruh.

Perga je izrazito vrijedna hrana za pčele, ali ima i neizmjernu važnost za opstanak košnice

Pčele sa pergom hrane svoje leglo. Osim što je vrijedna hrana za pčele, od neizmjerne je važnosti i za opstanak košnice. U košnici je ima vrlo malo, stoga je neki pčelari niti ne vade. Upravo je i to jedan od razloga zašto joj je cijena dosta ‘paprena’.

Za razliku od peludi, perga je mnogo vrjednija i zasićenija vitaminima. Pelud sadrži mnoge korisne tvari, ali kada se osuši, tada i djelomično gubi neka korisna svojstva. U pčelinjem kruhu je to sačuvano zahvaljujući svojstvima konzervansa koje med ima. 

Dobrobiti perge za ljudski organizam

Iako pčelinje proizvode ne možemo tretirati kao lijek, mnoga iskustva pokazuju kako itekako djeluju kao prirodna pomoćna ljekovita sredstva. Također, kao i kod svih drugih prirodnih ljekovitih sredstava, hrane  i dodataka prehrani uvijek se preporučuje posavjetovati sa svojim liječnikom koji je upućen u vaše opće zdravstveno stanje.

Perga blagotvorno djeluje na gotovo sve tjelesne sustave, a posebno na imunitet i vitalnost organizma.

 

Kontinuirano konzumiranje perge može imati i pozitivan učinak na:
– probavni sustav i izbacivanje toksina iz organizma
– cirkulaciju krvi
– smanjivanje kolesterola
– smanjivanje vjerojatnosti razvoja upalnih procesa
– mentalno zdravlje, smanjivanje rizika za stres, depresiju
– hormonsku ravnotežu
– zdravlje kože, usporava starenje…

Koja je cijena, preporučena dnevna količina i kako se uzima?

Ekipa iz OPG-a TOMISLAV ANTOLČIĆ kaže:

Preporučene dnevne količine:
-djeca 2.-4.godine 0.5 grama
-djeca 4.-12.godina jedan gram
-odrasla osoba jedan-dva grama

Cijena:
20g      EUR 10,00 = Kn   75,35
50g      EUR 20,00 = Kn 150,69

Preporučuju konzumaciju minimalno pola sata nakon obroka, unos tekućine neka bude tek nakon sat vremena.  Također preporučene dnevne doze bi najbolje bilo podijeliti u dvije doze.
Napominju da se u slučaju bolesti najbolje savjetovati s liječnikom oko vremena konzumacije i samih količina.

 

Pišući ovaj tekst i istraživajući ovu temu naučio sam puno toga o ovom vrijednom proizvodu. Ovaj proizvod ću koristiti naredne mjesece te na jesen s vama podijeliti svoja iskustva. Ono što vam mogu reći na prvu da nije jako intenzivnog okusa, ugodno za grickati, a okusom me lagano podsjeća i na mješavinu peluda, meda i propolisa kojeg također koristim već neko vrijeme i izrazito sam zadovoljan.

Za sva ostala pitanja možete se obratiti Jasmini putem telefona (098 987 2737), Facebooka ili Instagrama, uz napomenu da nemaju webshop te svoje narudžbe možete poslati putem navedenih kanala.

 

FOTO: Hrvoje Stojanov, OPG Tomislav Antolčić – privatna arhiva 

IZVOR:
https://domacimed-antolcic.com/maticna-mlijec/perga
https://bartnik.ua/en/scho-take-bdjolina-perga-63/
https://www.agroklub.com/pcelarstvo/perga-je-jedan-od-najljekovitijih-i-najskupljih-pcelinjih-proizvoda/35054/

*Nije sponzorirano*