Rižoto s vrganjima

by | kol 20, 2020 | Slano

Uvod

Više o receptu

Neki dan sam dobio punu košaru vrganja od dragih mi poznanika (Hvala, Goga 🙂 ) S obzirom da je riječ o većoj količini, vrganje sam porezao, blanširao i stavio u zamrzivač. Ako ne planirate ništa raditi sa svježim vrganjima narednih 1-2 dana, preporučam vam da napravite isto jer oni ne mogu dugo stajati. Uzmite si malo vremena, napravite isto kao i ja i onda ih samo vadite iz zamrzivača kada si poželite nešto napraviti sa njima.

Danas ću vam pokazati kako napraviti fini, ukusni, kremasti rižoto s vrganjima. Kad radim rižoto uglavnom koristim rižu arborio, ali snalazim se i sa drugim vrstama koje imam kod kuće, kad mi ova nije trenutno dostupna.

Kako bi vaš rižoto ispao savršen, osim vrste riže, potrebno je znati i sljedeće stvari. Rižu ne smijete prekuhati, a dok pripremate rižoto, on vam niti u jednom trenutku pripreme ne smije biti suh, a to ćete spriječiti tako da ćete ga nekoliko puta tokom pripreme podlijevati toplom vodom ili temeljcem. Temeljac je svakako bolja opcija jer će sa dobrim temeljcem vaš rižoto biti još ukusniji.

Za kremoznost vašeg rižota pobrinut će se maslac kojeg ćete dodati rižotu na samome kraju, kada procijenite da je vaš rižoto gotov. Najbolje ćete to provjeriti tako da isprobate. U rižoto možete dodati i ribani tvrdi sir koji će vaš rižoto napraviti još ukusnijim i kremoznijim.  Bez kušanja ništa! 🙂

Ova pravila vrijede za sva rižota koja ćete pripremati, samo se ravnate po tome sa čime rižoto pripremate i koliko je potrebno da se vrganji (ili sa čime već radite.. meso, tikvice…) ispeku.

Njabolji omjer riže i vode (temeljca) je 3 šalice vode na 1,5 šalice riže. Na tu količinu podlijevat ćete rižoto otprilike još 4-5 puta sa nepunim šalicama vode ili temeljca. Točnu količinu kojom ćete podlijevati rižoto prosudit ćete sami, kada osjetite da se rižoto suši, lagano ćete ga podliti i tako ponavljati postupak sve dok riža ne bude kuhana. 

Kuhajte s ljubavlju i bez straha kako će jelo ispasti. Opustite se i dajte sve od sebe. Svaki put na greškama naučite nešto novo i svaki put to nešto novo što ste zapazili iskoristit ćete u pripremi jela drugi put. Sve je praksa 🙂 

Uživajte u receptu! 🙂 

PRATIMO LI SE NA INSTAGRAMU? KLIKNI OVDJE! 🙂
rižoto s vrganjima

Potrebni sastojci:

 • 3 žlice maslinovog ulja
 • žlica maslaca na ulje i dvije žlice na kraju za kremoznost
 • veća glavica luka
 • 200 gr svježih / odmrznutih vrganja
 • 2 češnja češnjaka
 • 1,5 šalica riže (šalica 240 ml)
 • 50 ml bijelog vina
 • parmezan
 • sol
 • papar
 • svježi peršin
 • mješavina začina (par prstohvata) 

Korak po korak 

Korak 1

!! Prije nego što krenete, svakako pročitajte uvodni tekst (gore) i iskoristite savjete kako bi vaš rižoto bio savršen!! Na zagrijano ulje dodajte maslac, a zatim sitno nasjeckani luk kojeg potom posolite. Luk pecite dok ne omekša.

Korak 2

Dodajte vrganje i pecite ih dok ne omekšaju i dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Ukoliko koristite zamrznute vrganje izvadite ih malo prije da se otuse, ne moraju biti skroz odmrznuti, sve će se to u vrućoj tavici brzo srediti 🙂 Vrganjima dodajte sitno nasjeckan ćešnjak, sol, papar i mješavinu začina te sve skupa promiješajte.

Korak 3

Vrganjima dodajte rižu, promiješajte da se sve skupa sjedini, a onda podlijte sa bijelim vinom i pustite kratko da ispari. 

Korak 4

Zatim podlijte sa vodom ili temeljcem, za početak 2-3 šalice, miješajte, a onda još cca 5 puta svako malo podlijte svoj rižoto koji u niti jednom trenutku ne smijeh biti jako suh. Zato ga postepeno i podlijevamo. Tako ponavljajte dok riža ne bude kuhana. Kušajte jer ćete tako najbolje znati 🙂 Naravno, nemojte niti pretjerivati sa temeljcem, rižoto vam mora uvijek biti kremast. Niti presuh niti prenatopljen. 

Korak 5

Kada ste procijenili da vam je riža gotova, stavite dvije žlice maslaca, maknite s vatre i promiješajte. Po želji možete dodati i parmezana. Svježi peršin sam zaboravio, stavite ga naravno. Kada budete kušali rižoto vidjet ćete da li vam fali nešto od začina pa ako je potrebno, začinite (sol, papar..) Dobar tek! 🙂