Venecijanske fritule (castagnole)

by | velj 8, 2023 | Slatko

Uvod

Više o receptu

Venecijanske fritule se u Italiji pripremaju za vrijeme karnevala. Vrlo su slične našim klasičnim fritulama, ali je ova talijanska varijanta jednostavnija za pripremu.

Kuglice se izrađuju rukama, tako da je jednostavnije oblikovati kuglice istih veličina. Jednostavnija, ali nimalo manje ukusnija verzija naših fritula. Hrskave izvana, a mekane i sočne iznutra. Naravno, kao i kod klasičnih fritula, treba pripaziti na ulje kod prženja.

Ulje ne smije biti prevruće jer će fritule odmah zagoriti izvana, a iznutra ostati sirove. Ulje zagrijavaj na laganoj vatri 10-15 min, nakon toga uroni dršku od kuhače u ulje, ako se stvore mali mjehurići, ulje je spremno. Normalno je da nam prva tura ispadne malo lošije, već kad prokužiš koja je temperatura idealna, dalje će ići kao po špagi. 🙂

Recept je u nastavku… 

Potrebni sastojci:

250 grama glatkog brašna
40 grama maslaca
2 jaja
30 grama šećera
120 ml mlijeka
naribana korica limuna (neprskana, polovica)
prstohvat soli
ulje za prženje 
žličica ruma ili nekog drugog likera (anis…)
pola žličice praška za pecivo
šećer u prahu, kristal šećer ili otopljena čokolada 

Korak po korak 

Korak 1

U velikoj zdjeli pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo. Na sredini napraviti jamicu i u nju staviti jaja, maslac, šećer, liker, limunovu koricu i mlijeko.

Korak 2

Sastojke prvo promiješati žlicom, a potom rukama zamijesiti tijesto koje mora biti mekano i pomalo ljepljivo. 

Korak 3

Tijesto staviti na površinu lagano posutu brašnom te kratko izmijesiti i napraviti kuglu.
Tijesto zamotati u prozirnu foliju te staviti u hladnjak da odstoji najmanje 2 sata, a bilo bi dobro i preko noći.

Korak 4

Od tijesta odvojiti komadić smjese i napraviti kuglicu. Ponavljati tako dok se ne potroši cijela smjesa. Kuglice ne smiju biti niti prevelike niti premalene, otprilike veličine klasičnih fritula. 

Korak 5

Kuglice pržiti u dobro zagrijanom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Prilikom pečenja dobro ih je okretati, no one bi se i same trebale vrtjeti ako su ispravno napravljene.  

Korak 6

Gotove fritule staviti na papirnati ručnik, a potom ih valjati u kristal šećeru ili posuti šećerom u prahu. Mogu se preliti i otopljenom čokoladom.
Dobar tek!