Zašto toliko volim ghee?

by | sij 14, 2020 | Slano

GHEE MASLAC

Što je ghee maslac i kako ga ja koristim u kulinarstvu?

Ako pratite moje recepte na blogu i društvenim mrežama, vjerojatno ste zapazili kako vrlo često u svojim jelima koristim ghee maslac. Također, vrlo često i primam vaše upite kao što su “Hrvoje, što ti je to ghee maslac, kakvog je okusa, gdje kupiti…” Upravo je to razlog zašto sam odlučio napisati ovaj “post” i malo vam sve to skupa približiti i upoznati vas sa namirnicom  bez koje u svojoj kuhinji više jednostavno ne mogu.

Dakle, ghee maslac je u biti pročišćeni maslac, odnosno čista mliječna masnoća koja se dobija od najkvalitetnijeg maslaca. Tu se koriste tradicionalne metode s kojima ja nisam upoznat, ali ako baš budete zainteresirani i za takve detalje, ostavit ću vam linkove od koga ja nabavljam svoj ghee, tako da se možete i sami raspitati ako vas nešto zanima.

Ghee je izuzetno zdrav. Ja sam u svojoj kuhinji ulje u potpunosti zamijenio ghee maslacom. O štetnostima prženja na ulju nećemo puno govoriti jer smo manje više svi sa time već upoznati. Ghee je lako probavljiv, pogodan za osobe koje su osjetljive na mlijeko i mliječne proizvode jer ne sadrži kazein i laktozu. Ghee ima još puno zdravih karakteristika, o kojim se možete infomirati na linkovima koje ću vam dolje ostaviti.

Kada ja koristim ghee?

Zaista nema jela u kojem se on ne može koristiti. Na njemu pečem jaja, omlet, povrće, palačinke, meso.. Ljudi moji, ako niste probali omlet pripremljen na gheeju, onda vam to defintivno preporučam. Također, ja ghee koristim i u pripremanju slastica, stavljam ga umjesto običnog maslaca, ali u nešto manjoj količini nego što je u receptu propisano kada se radi sa običnim maslacem.

Ja mislim kako sam jako puno učinio za svoje zdravlje time što sam kao alternativu ulju počeo svakodnevno koristiti ghee maslac. Hrana je puno ukusnija, ghee je ugodnog mirisa, štoviše, ja obožavam miris kada ga stavim na tavicu 😀 Ghee se može koristiti i kao namaz na kruh, meni osobno tako ne paše, ali vi biste morali probati pa sami prosuditi 🙂

Stvarno me jako puno pitate o gheeju te se nadam da sam vam ga barem malo uspio približiti i da ćete mu i vi možda dati šansu. Ovo nije sponzorirani članak, sve vam to govorim iz osobnog iskustva i iz najboljih namjera.

Također, koristeći ghee, ali i ostale proizvode iz asortimana tvrtke people2people.hr upoznao sam i vrlo dragu osobu koja stoji iza svega toga. Berna će vam rado odgovoriti na svako vaše pitanje i dodatno vas o svemu informirati.

U nastavku su vam linkovi njihovih društvenih mreža, škicnite svakako! 🙂

P.S. Ako budete naručivali ghee, svakako u svoju košaricu stavite i “Sweet Angel” orašasti kakao namaz bez šećera. Ne govorim vam to bezveze. 😉